Защо е необходим предпечатът

В процеса на предпечат набраната в програма за обработка на текст книга се странира във формàта, определен за печат. Това става с програми за страниране като InDesign, PageMaker, QuarkXpress или Scribus. В тези програми става съчетаването на текст и графика. В стандартния случай текстът може да се “налее” в страниращата програма като се запазват всички стилове и форматирания, приложени в него с програмата за обработка на текст  /Word, LibreOffice и др./ Обработката със специализиран софтуер е нужна освен заради форматирането, и поради следната причина – печатният процес изисква всички елементи да бъдат в определен цветови модел – CMYK.

Цветови модел CMYK

Цветови модел CMYK

Това означава, че всички цветове се получават чрез смесването на четири основни цвята – C /cyan или циан/, M /magenta или маджента/, Y /yellow или жълто/, K /Key или черно/.  В стандартния вариант основният текст в книгата трябва да е съставен от 100% K или черно. Всички снимки, графики и други изображения също трябва да бъдат преобразувани и обработени в CMYK. Възможно е това преобразуване да стане автоматично преди самото отпечатване, но резултатът понякога може да е неочакван и да не отговаря на очакванията ви. Ако текстът, например черен, но е в RGB цветови модел, при автоматично преминаване в CMYK това черно няма да стане 100%К, а смес от четирите цвята C, M, Y и K. Ако текстът е дребен, ще си личи и най-малкото разминаване между тях и текстът ще изглежда “разлят” и с цветни “ореоли”.

black

Освен, че е неприятен визуален дефект, подобно “черно” ще изразходи и повече мастило при отпечатване – т.е. това “черно” изглежда черно, но се състои от четирите основни цвята. Ето защо е от голямо значение правилната предпечатна подготовка. Това е и причината, поради която ще ви кажат, че книгата не може да се напечата директно от Word /например/ – програмите за текстообработка не поддържат режим CMYK. Разбира се, има начини да се “заобиколи” този им недостатък, но това се прави само в много краен случай и винаги предполага някакъв компромис. Още по-голямо значение има когато в книгата присъстват и изображения. Те също трябва да са обработени в CMYK модел. Цветовете, които виждате на екрана се получават по съвсем друг принцип от печатните. Поради тази причина едно изображение може да изглежда на екран по съвсем различен начин, от този, по който ще изглежда отпечатано.

rgb and smyk

Освен цветовият модел, при изображенията голямо значение има и техният вид – т.е. дали са растерни или векторни. Растерните изображения са съставени от пиксели /квадратчета/. Всеки пиксел може да съдържа само един цвят. Колкото по-големи пиксели се използват при представяне на изображението, толкова неговото качество е по-лошо. За преценка на “големината” на пикселите се използва понятието “разделителна способност” или накратко “резолюция” на растерното изображение. За добър резултат при печат е добре да имате разделителна способност от поне 250 dpi (dots per inch – брой точки на един инч разстояние). Растерните изображения се съхраняват в различни файлови формати – jpeg (Joint Photographic Experts Group), tiff (Tagged Image File Format), bmp (Bitmap) и др. В предпечата най-често се използва .tiff форматът, който предлага голяма степен на компресия без загуба на информация.

Освен растерни има и векторни изображения, които се описват с помощта на математически формули.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *