Съвременна българска литература и изобразително изкуство. Алманах 1

  • Съставители: Николай Пеняшки, Йорданка Радева
  • ISBN 978-619-7163-12-4
  • издател: Сердика ИТ
  • подвързия: мека
  • формат: А5
  • език: Български

Описание

Към читателите

За първа година това издание ще се появи сред българската читателска аудитория, побирайки на страниците си творби на автори от цялата страна и извън нея. Инициативата възниква спонтанно у Николай Пеняшки, негов основател, който ме помоли да поема както набирането на автори и творбите им, така също и с отговорната работа като редактор и коректор на изданието. Благодаря за оказаното доверие.

С много от авторите се срещаме по страниците и на други издавани у нас сборници – алманаси, с някои сме заедно тук за пръв път. Радостното е, че представените творби са от различни жанрове на поезия и проза. Срещаме се с много талантливи поети и писатели, които грабват читателското внимание с неповторимостта на изказа си и с разноцветната си палитра от художествена образност, стил и художествени средства. Тук намират място и прекрасните творби на наши художници, майстори на четката и художествено – изобразителното внушение.

Заслужава внимание и представената най – млада авторка на прозаични текстове – Калина Райчева от гр. София (17 год.), обещаващ млад автор със собствен почерк на текстовете си, както и доайенът сред всички тук автори – Иван Стефанов (77 год.), от гр. Плевен. Радваме се на четиридесет и двама български автори на поезия, проза, хайку текстове, сатира и др. – все творци на българското слово, оставящи със своето творчество следа след себе си, по която да вървят и други след тях. Това са хора с различни професии – учители, лекари, икономисти, служители и др. … за които българската литература е не просто създаване на текстове. Те пишат, защото имат какво да кажат по този начин на света, защото творенето им се диктува от светоусещането и тяхната душевна нагласа за хората, за доброто, за красотата около нас, за болното ни време и съдбовност, за любовта и за родината ни… Така всеки текст носи своето послание към читателя, отварящ вселенската врата на познанието и мъдростта. За да остане във времето и след самия си създател – автора.

В този огромен лабиринт на литературна памет можем да посочим много имена – емблеми на родната ни литература. Знаем ги и ги помним още от ученическата скамейка. Целта обаче на този Алманах за Съвременна българска литература и изобразително изкуство – автори на 21 век е друга – да изведе от незнанието всеки, търсещ знание за непознати български автори от нашата съвременност със стойностни произведения, които заслужават внимание и време, за да се прочетат, за да се докоснат до тях. Към вълшебните двери на техния свят може всеки да намери своето ключе – автор или творба, която ще го връща към себе си, която ще му разкаже своята истина. И… отърсвайки се от прозаичността на всекидневието, можем да се потопим в необятния свят на писменото слово, заразяващо със своето богатство и невероятна мелодика на стиха и прекрасно изразената му поетична красота. По своему носят своите послания и прозаичните текстове на включените автори, заключили в междуредието си мъдростта на времето и далновидността на съвременния разказвач. А да покажеш наяве своя дар слово в изваян литературен текст, който да вълнува и да те връща към себе си, е наистина като да осветиш тъмнината със светлина. Да отвориш своето светилище – душата си, за всички около теб.

Тук е мястото да споменем и другите участници в алманаха – съвременни български художници, за които четката и палитрата са само средство, чрез които ваят на платното си неповторим свят от багра, фигура и мисъл. За да оживее в представите ни онова, което остава като духовна потребност и завършеност. Това е един магичен свят, който те превзема и разказва своите невероятни приказки, оставяйки ни послания. Картината на художника е не просто само за гледане – тя е един дълъг миг на съзерцание, влизане в нейния загадъчен свят, докато го разбереш и осмислиш. За да остане у теб… Особено когато сътвореното от платното се пренася и върху предмети от бита ни – шалове, чаши, свещи… и ред други. „Живопис – това е няма поезия, а поезията – това е сляпа живопис.“ Леонардо да Винчи

Благодаря на всички автори, които приеха присърце идеята за реализиране на сборника – Алманах за Съвременна българска литература, автори на 21 век и да се надяваме, че е положена традицията за ежегодното му издаване оттук нататък.

Йорданка Радева

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Съвременна българска литература и изобразително изкуство. Алманах 1“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *