Добре дошли в „Ортодокс“

Щастливи сме да ви представим най-новата книга, издадена от Принтбук – фантастичният роман на Григор Гачев „Ортодокс“.

Ортодокс

Ортодокс, Григор Гачев

Романът има своята дълга история. Авторът започва да го пише през 1996 година, вдъхновен от конвента на любителите на фантастиката „Таласъмия“. Отначало кратичкото разказче описва срещата на средновековно момче с малко таласъмче. После таласъмчето се превръща в самодива, а не след дълго в сюжета се намесва и страстта на автора към научната фантастика и футурологията. Резултатът е обстановката, която е описана в бележките към романа, и която на свой ред всъщност е съставен години преди това модел за едно възможно бъдеще.

Малкото разказче обаче така и не пожелава да остане малко. Събери на едно място две щури деца, пък ги чакай да кротуват, или най-вече да се наиграят бързо… И манастирът се оказва тесен за малкия Петърчо. И него, и новата му сестричка Христина ги очакват приключения, на които те не са се и надявали. А околните пък ги очакват пакости, които те не са и предполагали – а ако бяха, щяха много да се надяват да не се случат. Защото дори поотделно всяко от децата е ходеща беля, по свой собствен начин. А заедно са… ами, ще прочетете. 🙂

Минават над 20 години, през които романът се разпространява от ръка на ръка по приятели и познати, докато дойде възможността да бъде издаден. И до момента не стихват споровете дали той е научна фантастика или фентъзи, дали е антирелигиозен или е про-религиозен… Но почти всички прочели го твърдят, че се чете на един дъх. А немалко добавят и че има сериозен недостатък – твърде кратък е.

(Този недостатък може би ще е временен – авторът замисля продължение. 🙂 )

Григор Гачев е роден на 24 април 1966 г. в София. Завършил е медицина и информатика. Работи във фирма за компютърна поддръжка и информационно обслужване. Дългогодишен член на софийския клуб за фантастика и прогностика „Иван Ефремов“.

През 1992 г. създава SF&F BBS – първата в Европа електронна библиотека, специализирана за фантастика, достъпна през технологията Fidonet. Затворена е през 1999 г. поради излизането от масова употреба на Fidonet. Към затварянето си тя има около 3500 текста, много от тях нефантастика. Текстовете от нея са сваляни хиляди пъти; тя дава, пряко или непряко, началото на много други електронни библиотеки.

Блогер, участник в акциите срещу купуването за пореден път на скъпи коли за Народното събрание и в защита на раково болните http://www.gatchev.info/blog/?p=216 и в намерилата широка популярност подписка срещу неморалната политика на ИК „Труд“, принудила администраторите на сайта за слепи http://bezmonitor.com да свалят от там произведенията на Елин Пелин и други класици на българската литература – http://www.gatchev.info/blog/?p=288.

Романа може да прочетете напълно безплатно в електронен варианти различни формати, които може да намерите тук.

На следния линк може да четете Ортодокс в своя уеб браузър.

Книгата може да закупите от нашия онлайн магазин.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.