Трябва ли ми редакция и коректура?

Завършили сте книгата си. Прочели сте я неведнъж внимателно – всичко е наред. Програмата за правописна корекция не намира грешки. Вече е готова за печат, нали?… Уви, не е.

редакция и коректура

Дори най-добрите автори неизбежно пропускат в текстовете си купища неясни или двусмислени изрази, несполучливи изкази, неподходящи съчетания, разминавания в сюжетни линии и случки, и какво ли още не. Когато си създал текста от нулата, е много трудно да забележиш тези неща. Единственият начин е да ги търси професионален редактор – специалист по откриването и коригирането им. Не мине ли текстът ви през такъв специалист, после ги откриват читателите. (И се веселят с тях в Интернет.)

И никоя програма за правописна корекция не е 100% надеждна. Какво става, ако в резултат на грешка е получена друга валидна дума? (Която надали ще значи същото като желаната.) Или как примерно да бъдат уловени липсващи, излишни или поставени на неподходящи места препинателни знаци?… Оправянето на тези неща пък е работата на правописния коректор.

Разбира се, възможно е книга да бъде издадена и без тези корекции. Резултатът обаче обикновено е комичен и недоправеността му се помни дълго време. Ако сте вложили труд, вдъхновение и идея в творбата си, надали бихте искали да я посрамите чрез недоизпипване. Не е мъдро да съсипете свой труд на стойност десетки хиляди, за да икономисате няколкостотин лева.

 

One thought on “Трябва ли ми редакция и коректура?

  • Съгласна съм с текста. Особено когато става въпрос за писане с години, нормално е да се желае най-доброто и всичко да се оформи до идеалния вариант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.